Loimaan Kivi Oy:n toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja Palin Granit Oy:n toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja

Yrittäjäneuvos Reino Palin (s. 1932)

Antti Palin perusti vuonna 1921 Loimaalle omalla nimellään toimivan kiviveistämön (Antti Palin Loimaan Kiviveistämö). Hänen poikansa Reino alkoi johtaa 1958 yhtiötä yhdessä veljensä Martin kanssa. Loimaan Kivestä kasvoi Suomen suurin yksityinen kivenjalostusyritys. Tarvekiven louhintaa varten perustettiin uusi yhtiö Palin Granit Oy, joka aloitti toimintansa vuonna 1975. Reino Palin oli kivialan koneellistamisen pioneereja. Yrityksen tuotanto monipuolistui hauta- ja rakennuskivistä sisustuskiviin sekä kuvanveistotöihin.

Kiertävä kivenhakkaaja Antti Palin (1885–1963) päätti perustaa tammikuussa 1921 Loimaalle omalla nimellään toimivan kiviveistämön (Antti Palin Loimaan Kiviveistämö). Loimaan saviset seudut tunnettiin tästä lähtien myös osaavasta kivenjalostustaidosta. Ypäjällä syntynyt Antti Palin osallistui nuorena maatilan töihin ja kiinnostui kivitöistä. Hän oli kaverinsa August Heinon kanssa rakentamassa August Kordelinin Kultarantaa Naantaliin. Perheellisenä hän päätti asettua Loimaalle, jossa sai paikan Vistin kiviliikkeestä. Antti Palin perusti oman yrityksen, jota johti kaikkiaan 37 vuotta. Yritys esiintyi myös nimellä Loimaan Kivenjalostustehdas, kunnes nimeksi vakiintui Loimaan Hautakiviveistämö A. Palin. Aluksi yrityksessä valmistettiin lähinnä hautakiviä. 1950-luvulla valmistui noin 1000 hautakiveä vuosittain.

Antti Palin avioitui Idan (1890–1971) kanssa ja he saivat seitsemän lasta. Seuraava sukupolvi astui yrityksen johtoon vuonna 1958. Antti Palin jäi pois perustamansa yrityksen johdosta. Pojat Reino ja Martti Palin kehittivät yritystä edelleen vahvasti eteenpäin. Martti oli ollut toiminnassa mukana 15 vuotta ja Reino vajaat kymmenen vuotta. Myös Erkki tuli mukaan yrityksen myyntipuolelle. 1950-luvulla kiviala oli suurten muutosten edessä. Alkoi nopea koneistamisen, kehittämisen ja rakentamisen aika.

Reino Palin oli kivialan koneellistamisen pioneereja. Veljeksillä oli selkeä työnjako. Reino johti töitä veistämössä ja piti huolen siitä, että yritys pysyi alan kehityksessä mukana. Kivialan tuotannon puolella hän oli ehdoton mestari. Martti oli vastaavasti hyvä verkostoitumaan ja myynnin ammattilainen. Laajentunut yhteistyö auttoi yrityksen kehittämisessä. Tuotanto monipuolistui hauta- ja rakennuskivistä sisustuskiviin sekä kuvanveistotöihin. 1960-luvun puoliväliin asti yritys keskittyi lähinnä hautakivituotantoon. Tämän jälkeen mukaan tuli rakennuskivet. Ensimmäinen suuri rakennustehtävä oli KOP:n ns. Ympyrätalo Helsingin Hakaniemessä v. 1968.

 

”Me on aina pyritty olemaan koneistuksen osalta lähellä kehityksen kärkeä, menemään uudistusten mukana. Virheitä on tehty ja niitä tullaan tekemään, mutta virheistä pitää myös oppia.”
– Reino Palin

Loimaan Hautakiviveistämö Veljekset Palin kasvoi ja kehittyi 1970- ja 1980-luvuilla. Tuotanto monipuolistui hauta- ja rakennuskivistä sisustuskiviin ja kasvavassa määrin kuvanveistotöihin. Yrityksen nimeksi tuli Loimaan Kivi Ky Veljekset Palin. 1980-luvulla rakennuskivituotanto siirtyi Loimaalta Vampulaan. Yritys muutetiin osakeyhtiömuotoiseksi 1.7.1987.

Kolmas sukupolvi otti ohjat yrityksen johdossa 1980-luvun lopulla. Jälleen johtoon tulivat veljekset: Heikki Palin toimitusjohtajaksi ja Antti Palin vientijohtajaksi. Reino Palinin pojat johtivat Suomen suurimmaksi yksityiseksi kivialan yritystä. Heikki Palin oli työskennellyt yrityksessä seitsemän vuotta ja toiminut mm. louhimopuolen vientiä kehittämässä. Reino Palin jatkoi yrityksessä hallituksen puheenjohtajana.

1990-luvun alussa yhtiön osuus hautakivien tuotannossa oli puolet, rakennuskivissä noin 20 %. sisustuskivissä noin 10-15 % ja veistoksissa yms. noin 10 %. Kivi myytiin maailmalle agenttien välityksellä. Tuotekehitykseen meni liikevaihdosta noin 10 %. Tuotekehitys on tärkeää sekä louhintapuolella että kiven jatkojalostuksessa. Perheyritykset ovat yleisiä kivialalla.

Kuvanveistojen ja monumenttien valmistajana yritys on ollut alansa ykkönen. Suomen julkisista kiviteoksista se on tehnyt noin 90 %. Yrityksellä on ollut yhteyksiä tunnettuihin kuvanveistäjiin, joiden kipsimallien pohjalta on valmistettu tunnettuja taideteoksia, kuten Urho Kekkosen hautapaasi Hietaniemen hautausmaalla. Loimaan Kiviveistämö sai toisena suomalaisena kiviveistämönä Kuvanveistäjäliiton myöntämän Pro Sculptura-mitalin.

Loimaan Kivi hankki aluksi kivet muualta. Yritys päätti kuitenkin aloittaa oman louhimotoiminnan. Reino Palin oli perustamassa vuonna 1975 Palin Granit Oy:tä louhimaan tarvekiveä jalostamon tarpeisiin. Yrityksen tehtävänä on raakakivenlouhinta ja markkinointi. 1970-luvun puolivälissä yhtiö aloitti kiven louhimisen Taivassalossa. Sillä oli 1970-luvun lopussa 25 työntekijää ja liikevaihtoa noin 3 miljoonaa markkaa. Yritys panosti paljon louhimoihin. 1980-luvun lopussa se avasi uudet louhimot Mäntsälään, Sippolaan ja Lietoon. Yrityksen palveluksessa oli noin 100 työntekijää. Sillä oli 1990-luvun alussa kymmenkunta louhimoa. Palin Granit Oy oli 1990-luvun lopulla maailman kymmenen suurimman tarvekivenlouhija joukossa. Yhtiön kehittyi alansa suurin yritys Suomessa. Se kuuluu maailman kymmenen suurimman tarvekivilouhijan joukkoon.

Reino Palin oli Palin Granit Oy:n toimitusjohtajana vuosina 1985–1987, ja jatkoi tämän jälkeen hallituksen puheenjohtaja. Palin-konserniin kuului Loimaan Kivi Oy ja Palin Granit Oy. Konserni oli Pohjoismaiden johtava tarvekivien louhija ja jalostaja. 1990-luvun lopussa konsernin palveluksessa oli 160 työntekijää.

Perheyritys täytti 90-vuotta vuonna 2011. Samana vuonna yritys koki omistajanvaihdoksen. Palinin perhe päätti luopua kivenjalostustoiminnasta. He myivät Loimaan Kiven liiketoiminnan yrityksessä työskentelevälle Mikko Paljakalle. Graniitin jalostukseen erikoistunut Loimaan Kiven päätuotteita ovat hautakivet. Yhtiön tehtaat sijaitsevat Loimaalla ja Viitasaarella.

Heikki Palin jatkoi Palin Granit Oy:n toimitusjohtajana. Yhtiö on arvostettu graniitin tuottaja. Palinin graniittia käytetään sisä- ja ulkopinnoissa aina yksityiskodeista julkisiin projekteihin. Sillä on tällä hetkellä yhdeksän louhimoa, mm. Sulkavalla, Mäntsälässä, Taivassalossa, Ylämaalla, Virolahdella ja Jyväskylässä. Yhtiön pääkonttori on Lappeenrannassa. Yrityksellä on noin 35 työntekijää ja liikevaihtoa noin 6 miljoonaa euroa (vuonna 2023).

Reino Palin oli naimisissa. Puoliso Hanna Palin hoiti yrityksen vientitoimintaa. Hän ei ensin ollut mukana perheyrityksen toiminnassa, mutta ajatteli, että on käytännöllistä, että on hyödyksi konttorissa. Hanna Palin teki pitkän päivätyön yrityksen palveluksessa.

Reino Palin oli kivialan ammattilainen, joka näkyi Loimaan Kiven kasvussa. Yritysjohtajana hän oli nopea päättämään. Veljespari myös tuki ja täydensi toisiaan. Palin oli Kiviteollisuusliiton johtokunnan jäsen. Hän oli kirjoittamassa ensimmäistä kivialan oppikirjaa, joka ilmestyi v. 1996. Ihmisenä häntä on kuvattu suoraksi ja avoimeksi.

Reino Palinilla on ollut paljon luottamustoimia Loimaalla. Hän sai yrittäjäneuvoksena arvonimen marraskuussa 1997. Arvonimeä esitti Loimaan kaupunginhallitus. Yrityksillä oli tuolloin 150 työntekijää ja liikevaihtoa 70 miljoonaa markkaa.

 

 

”Ihmisen panos on edelleen kiviteollisuudessa a ja o. Siinä mielessä tämä ala ei ole yhtään muuttunut, eikä nähdäkseni muutukaan. Mielestäni ihmisen panos kasvaa vain suuremmaksi, mitä hienompaa ja kalliimpaa automatiikkaa otetaan käyttöön”
– Reino Palin

  • Reino Sakari Palin. S 3.6.1932.

    Loimaan Kivi Oy:n toimitusjohtaja 1958–1989, hallituksen pj. 1989–.
    Palin Granit Oy:n toimitusjohtaja 1985–1987, hallituksen pj. 1987–.

    Jäsenyydet ja muut luottamustoimet:

    Loimaalla luottamustoimia.
    –kunnallisten töiden lautakunta 1973–1976, varajäsen 1977–1980.
    –teollistamislautakunta varajäsen 1973–1976, jäsen 1976, pj. 1977–1980, 1981–1984.
    –kauppaoppilaitoksen johtokunta 1985–1988.

    Loimaan ammattikoulun kuntaliitto, liittovaltuusto 1985–1987.

    Yrittäjäneuvos 8.11.1997. Suomen Yrittäjien kultainen yrittäjäristi 1996; Loimaan kaupungin yrittäjätunnuspalkinto 1996.

  • Yrittäjäneuvos hakemuksen esityskirjat.
    Haastattelu 24.6.2024 Heikki Palin.

    Arto Pietilä, Palin Loimaa: seitsemän vuosikymmentä kivityötä 1921–1991.

    Yrittämisen juhlaa. ”Palin-konserni: Menestyksen perustana usko kiveen”. Yrittäjäin Fennia 1998.

    https://www.palingranit.fi/fi/tarinamme
    https://www.palingranit.fi/fi/kungraniittitehdaanoikein
    https://www.loimaankivi.fi/yritys/

    5.9.2024
    FT Tuomas Möttönen