Innojok Oy:n perustaja, toimitusjohtaja Innotelli Oy:n perustaja, toimitusjohtaja, tekniikan tohtori

Yrittäjäneuvos Jukka Jokiniemi (s. 1962)

Diplomi-insinööri Jukka Jokiniemi perusti vuonna 1993 valaisinalan yrityksen Innojok Oy:n. Syvimpään lama-aikaan perustetusta yrityksestä kasvoi Suomen johtava designvalaisinyritys, jonka toimintaan kuuluvat designvalaisinten ja kirkasvalolaitteiden suunnittelu, valmistus, maahantuonti ja markkinointi. Jokiniemi on kehittänyt merkittävästi Suomen taideteollisuutta.

Jukka Jokiniemi syntyi 4.päivä huhtikuuta 1962 Helsingissä. Isänsä Pentti Jokiniemi toimi maalausalalla ja äitinsä Rauha oli töissä Veikkaus-toimiston keittiössä. Isän suku oli kotoisin Forssan Jokiniemestä. Jukka Jokiniemi on asunut lähes koko ikänsä Itä-Helsingissä. Hän kävi kansakoulun, oppikoulun ja lukion Roihuvuoressa.

Jokiniemi aloitti 1980-luvun alussa opiskelun Lappeenrannan teknillisessä korkeakoulussa. Elämän ja työuran suunnitelmiin tuli suuri muutos, kun hän meni rutiininomaiseen ylioppilaiden silmäntarkastukseen. Tuolloin tuli ilmi, että hän sairastaa silmän verkkokalvon rappeumaa eli retinitistä. Se on parantumaton silmäsairaus, joka johtaa sokeutumiseen. Jokiniemi päätti selvitä ja keskittyä elämän valoisiin puoliin. Lapsuudenkodista omaksuttu vahva itsetunto auttoi asian hyväksymisessä.

Jokiniemi aloitti opiskelut koneenrakennuksen puolella, mutta vaihtoi tuotantotalouteen. Opiskeluaikanaan hän oli töissä ohutlevykonepajassa ja sen jälkeen Idmanin valaisintehtaassa, jolloin hän oppi valaisinten valmistuksen perusteet. Suunnitelmanaan oli pyrkiä valaisinbisnekseen. Diplomityönsäkin käsitteli osto- ja materiaalitoimintojen kehittämistä valaisintehtaassa. Valmistuttuaan pikavauhdilla diplomi-insinööriksi Jokiniemi toimi eri työnantajilla. Jokiniemi siirtyi 1987 Malmille Ruostumattomien Teräslaitteiden (RTL) palvelukseen materiaalipäälliköksi. Hackmanin ostaessa RTL:n Jokiniemi meni Onniselle keskushallinnon järjestelmäpäälliköksi. Lama-aika iski myös sähköalalle, jolloin Jokiniemi menetti työpaikkansa kesäkuussa 1993.

Jukka Jokiniemi ei halunnut jäädä työttömäksi. Tässä elämän vaiheessa hän oli jo vaikeasti heikkonäköinen ja olisi ollut mahdollista jäädä täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle. Hänellä oli aina ollut myönteinen ajatus yrittäjyydestä ja monet ihailemansa ihmiset toimivat yrittäjinä. Yrittäjänä pääsee tekemään itselle tärkeitä asioita. Jokiniemi päätti perustaa oman yrityksen. Jokiniemi alkoi tehdä tuotteita ikääntyville ja näkövammaisille. Hyvä valo oli myös keino torjua sokeutumisen myötä vääjäämättä lähestyvää pimeyttä.

Jokiniemi perusti oman yrityksensä 1993, jolloin sai alkunsa Innojok Oy. Inno sana merkitsee innostumista ja innovatiivisuutta ja loppuosa tulee Jukan sukunimestä. Yrityksen ensimmäinen tuote oli suurennuslasinvalaisin. Alkuaikoina yritys keskittyi ikääntyvien ja heikkonäköisten valaistuksen suunnitteluun. Se toi maahan valaisimia ensin Innosol-tuotemerkillä ja alkoi sitten valmistuttamaan Innolux-valaisimia. Yritykselle oli paikka tarjolla ja tuotteilla oli kysyntää. Hyvä maine loi lisää kysyntää ja helpotti liiketoimintaa.

Jukka Jokiniemi tajusi, että kirkasvalojen kysyntä tulee kasvamaan. Hän myös opiskeli kuntoutusta Kuopion yliopistossa ja suoritti kuntoutuksen kaksivuotisen erikoistumisopinnot. Tutkimustensa perusteella hän löysi kirkasvalolaitteista markkinaidean. Kirkasvalot alkoivat yleistyä Suomessa 1990-luvulla. Niistä on tullut turvallisen tutkittu tapa hoitaa talven pimeydestä johtuvia vaivoja. Kirkasvalolaitteissa yrityksestä tuli vähitellen Euroopan johtavia. Jokiniemen tavoitteena oli tuoda hyvä valo kaikkien saataville. Ensimmäinen Innojokissa suunniteltu laite, Mesa-valaisin, tuotiin markkinoille vuonna 1998. Innojokin kirkasvalolaitteita on kehitelty yhdessä muun muassa muotoilija Eero Aarnion kanssa.

Yrityksen tarkoituksena oli aluksi työllistää vain Jokiniemi, mutta yritys palkkasi ensimmäiset työntekijänsä vuonna 1995. Yritys on kasvanut omarahoitteisesti, eikä se ole toistaiseksi koskaan tehnyt tappiota. Yhtiö on velaton. Kasvukehitykseen on liittynyt nopeat muutokset. Yritys on kasvanut joinakin vuosina 30 %. Yrityksen tuotantotilat muuttivat 1999 Vartionkylän entisen postin tiloihin Kiviportintielle.

 

”Tietyn rajan jälkeen kasvu ei ole mahdollista, jos ei palkkaa lisää työntekijöitä. Henkilökunnan lisääntyminen antaa enemmän vapautta.”
– Jukka Jokiniemi

Jokiniemi aloitti vuonna jatko-opinnot Teknillisen korkeakoulun arkkitehtuurin osastolla. Sokeana hän tarvitsi avustajien apua, mutta väitöskirja valmistui työn ohella vuonna 2007. Jatko-opintojen myötä hän tutustui arkkitehteihin ja verkostoitui valaisinten tuotesuunnittelijoihin. Yrityksen design-tyyliä on viety eteenpäin eri huippu suunnittelijoiden kanssa. Tohtoriksi valmistumisvuonna hän sopi taideteollisuuden alaan liittyvistä Liisa Johansson-Papen (1907–1989) ja Yki Nummen (1925–1984) mallistoista.

Innojok ei itse suunnittele valaisimien muotoilua, vaan sen tuotanto muodostuu suomalaisten nykysuunnittelijoiden uusista valaisimista sekä Orno-designklasikkojen uustuotannosta. Ornon (alkujaan Taidetakomo Orno, perustettu 1921) keskeisimmät valaisinmuotoilijat olivat Lisa Johansson-Pape ja Yki Nummi. Ornon toiminta päättyi 1990-luvun hiipuvan kysynnän ja omistajan vaihdoksen seurauksena 2000-luvun alussa.

Innojokin valmistamat desing-valaisimet ovat saavuttaneet suuren suosion. Valaisinsuunnittelija Yki Nummen monet valaisinmallit ovat nykyisin perikunnan lisenssillä Innojok Oy:n uustuotannossa. Uustuotannosta yritys hankkii yleensä tunnetun suunnittelijan koko tuotannon, josta osaa valaisimista aletaan valmistaa itse. Nummen suunnittelema Lokki-valaisin (tunnetaan myös nimellä lentävä lautanen) on Suomen suosituin design-valaisin. Lokki on valittu monta kertaa Suomen parhaaksi valaisimeksi. Yki Nummen suunnittelema Modern Art on New Yorkin nykytaiteen museon (Museum of Modern Art) kokoelmassa. Yritys on saanut paljon kansainvälisiä tunnustuksia.

Toinen suosittu malli on Liisa Johanson-Papen suunnittelema Senator-valaisin, joka nähtiin presidentti Urho Kekkosen työpöydällä hänen pitäessä uudenvuodenpuheitaan. Itsenäisen Suomen täyttäessä sata vuotta Jokiniemi luovutti klassikkovalaisimen presidentti Sauli Niinistölle. Liisa Johanson-Papen tunnetuimmat valaisinmallit ovat kellomaisia, varjoisimestaan rei`itettyjä metallivalaisimia.

Innojok on panostanut laiteiden designiin ja saanut vientiä ulkomaille. Vientitoiminta alkoi, kun Jokiniemi oli matkalla Hong Kongissa ja havaitsi, että siellä on paljon alan firmoja. Yrityksen toiminta lähti liikkeelle valaisimien maahantuonnista ja erikoisosaamisesta. Kilpailijana design-valaisimisissa on ollut alankomaalaisen suuryritys Philips, joka on nykyisin keskittynyt terveysteknologiaan. Yritys toimii sopimusvalmistajana monelle designyritykselle. Valaisinalalla on erikseen kiinalaiset bulkkivalot, jotka kilpailevat halvimmissa valaisimmissa.

Jokiniemi on kehittänyt yritystään yhteistyössä suomalaisten huippusuunnittelijoiden kanssa. Yhteistyö valaisinten tuotesuunnittelijoiden kanssa on ollut hedelmällistä. Innojokin valikoimissa on kolmenkymmenen suunnittelijan valaisimia, muun muassa Eero Aarnion, Harri Koskisen, Yrjö Kukkapuron, Tapio Wirkkalan ja Tapio Anttilan.

Jukka Jokiniemi perusti vuonna 2015 huoneistohotelli Innotelli Oy:n, jolla on vuokrattavana väliaikaisia Innokoteja Helsingin Mellunkylässä Innojokin toimitalossa Sirrikujalla. Yritys muuntaa tyhjiä toimitiloja vuokrattavaksi lyhytaikaiseen asumiseen. Innokodeissa jokainen asunto on numeronsa lisäksi nimetty designvalaisimen mukaan. Asunnossa on hyviä valaisimia ja häikäisemätön valaistus. Taiteella varustetut asunnot ovat sympaattisia kaikille aisteille. Venäjän hyökättyä Ukrainaan on Jokiniemi asuttanut Innokodeissaan ukrainalaisia pakolaisia. Jokiniemen kolme poikaa tulivat mukaan yhtiön omistajaksi.

Innojok Oy suunnittelee ja toteuttaa valaistuksia työ- ja asuinympäristöihin. Yritys myös konsultoi julkisten tilojen valaistuksen suunnittelijoita ja toteuttajia. Innolux vakiintui 2000-luvun alussa valaisimien tuotemerkiksi. Innojokin suunnittelemiin ja markkinoimiin Innolux-valaisimiin kuuluu yleis- ja sisustusvalaisimia sekä työtila-, ulko- ja suurennuslasivalaisimia. Innolux Design -malliston valaisimet ovat tunnettujen suomalaisten muotoilijoiden klassikkovalaisimia sekä moderneja malleja.

Innojok on tullut tunnetuksi desing-valaisimista, joiden ydinajatus on laadukas valo. Hyvät ominaisuudet ja hyvä design yhdessä ovat Innojokin kilpailuetu. Yrityksen tunnuslause on Home of Good light.

Innojokilla on noin 20 työntekijää Kontulan toimistossa ja Keravan suuressa logistiikkakeskuksessa. Kaikki Innojokin tuotteet allekirjoitetaan Innolux-nimellä. Innoluxin kolme valaisinmallistoa ovat Innolux Heritage, Innolux Health ja Innolux Core. lnnoluxilla on myös laaja valikoima julkitiloihin sopivia, ajattomia design-valaisimia, joiden valaistusominaisuudet ovat huippuluokkaa. Yhtiö valmistaa valaisimia myös mittatilaustyönä. Se toteutti mm. Helsingin Hotel Kämpin valaistuksen. Kirkasvalot muodostavat noin neljänneksen liikevaihdosta.

Jukka Jokiniemi sai yrittäjäneuvoksen arvonimen joulukuussa 2021. Tuolloin Innojokilla oli liikevaihtoa yli 5 miljoonaa euroa. Liikevaihdosta noin viidennes tuli viennistä. Innojokin tuotemallistoa valmistettiin noin 60 000 kappaletta vuodessa. Tuhannen neliön toimitilat ovat Kurkimäen Sirrikujalla ja neljän tuhannen neliön logistiikkakeskuksen tilat Keravalla. Innojok on pystynyt pitämään 80 % tuotannostaan Suomessa ja se on saanut Avainlippu-merkin. Jokiniemi valittiin kaikkien aikojen nuorimpana Teollisuustaiteen liitto Ornamon kunniajäseneksi vuonna 2011. Jokiniemi on palkittu myös vuoden sähköinsinöörinä.

Yrittäjänä Jokiniemen vahvuuksia on hyvä hahmotuskyky: hän muistaa mittasuhteet hämmästyttävän hyvin. Yrityksen menestymiseen on vaikuttanut myös hänen vahva matemaattinen- ja talousosaaminen. Jokiniemi on yksi aikansa tunnetuimista yrittäjähahmoista, joka on saanut paljon näkyvyyttä. Vuonna 2019 ilmestyi Liisa Talvitien kirjoittama elämäkertateos Valoa ja varjoja – sokean elämäntarina. Jokiniemi pitää tärkeänä jatkuvaa kouluttautumista. Hän luennoi säännöllisesti mm. Metropolia-ammattikorkeakoulussa. Yritys tekee paljon yhteistyötä opinnäytetöissä oppilaitosten kanssa.

Jukka Jokiniemi on toiminut koko ajan yrityksiensä toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana. Jokiniemi on tunnettu luennoitsija, puhuja ja neuvonantaja. Yrittäjän työhön vaihtelua tuovat mökkeily, kävelylenkit koiran kanssa, porraskävely, klapien teko ja purjehdus. Hän on harjoittanut hyväntekeväisyyttä ja toiminut luottamustehtävissä mm. Näkövammaisten keskusliitossa. Jokiniemi on valmistanut hyväntekeväisyyteen 500 linnunpönttöä. Kesällä 2024 hän rakensi yhdessä poikansa kanssa aurinkovoimalla lämpiävän Solar-saunan.

 

”Yrittäjän on omistauduttava työlleen. Firman etu on asetettava oman edun edelle. Osaamisen esiin tuominen ja jatkuva kouluttautuminen ovat tärkeitä. Yrittäjäntyötä kuvaa hyvin kuuluisan muotoilijan sanonta: ammattitaidon yhdistyminen tekemisen intohimoon.”
– Jukka Jokiniemi
  • Jukka Jokiniemi. S 4.4.1962 Helsinki.

    Ylioppilas; diplomi–insinööri, tuotantotalous Lappeenrannan teknillinen korkeakoulu 1985; Tekniikan tohtori, Teknillinen korkeakoulu (Espoo), arkkitehtiosasto 2007.

    Kuntoutumiserikoituminen PD, Kuopion yliopisto täydennyskoulutus.

    Idman valaisintehtaan ostaja 1985–1987; RTL Ruostumattomat Teräslaitteet Oy materiaalipäällikkö 1987–1988; Onninen Oy järjestelmäpäällikkö 1988–1993; Innojok Oy:n perustaja, toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja 1993–; Innotelli Oy:n perustaja, toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja 2016–.

    Luennoi aiheesta ja opettaa Metropoliassa.

    Jäsenyydet ja muut luottamustoimet:
    Sokeva Oy:n hallitus 2019–2022; Cozy Publihing kirjakustantamo ja viestintätoimiston hallituksen pj. ja osakas 2019–2021.

    Näkövammaisten keskusliiton hallituksen vpj., kuntoutusjaoksen ja opaskoiratoimikunnan pj.

    Suomen purjelaivasäätiön valtuuskunta.

    Sosiaali– ja terveysministeriön osatyökykyiset työelämään –hankkeen asiantuntijajäsen.

    Asiantuntijana useissa toimikunnissa ja vammaisjärjestöissä.

    Suomen edustajana pohjoismaisessa joukkoliikenteen esteettömyyttä edistävässä muotoilukilpailussa Den Moderna Rosen 2001–2002.

    Tuotanto. Valoa ja varjoja. Elämäkerta. 2019. Risteyksen ääni -liikennevaloäänimerkkien kehittämistutkimus työryhmä. 2002. Toimiva ympäristö jokaiselle: heikkonäköiset henkilöt arvioimassa rakennettua ympäristöä. 1998. Valaisiin alaan liittyviä kirjoituksia. Kaupunki kaikille aisteille: moniaistisuus ja saavutettavuus rakennetussa ympäristössä, väitöskirja, 2017.

    Yrittäjäneuvos 3.12.2021. Kunnossa kaiken ikää -ohjelman vuoden 2007 ympäristötekopalkinto; vuoden sähköinsinööri 2010; vuoden Itä-Helsinkiläinen yritys 2018; vuoden akavalainen yrittäjä 2014; Fennia Prize-kunnimaininta Innolux Candeo -kirkasvalolaite 2014; Vates-säätiön vammaistyöllistäjä 2009; Green product awards vuoden tulokas palkinto Alma-valaisimille 2005; vuoden näköteko, optisen alan järjestöt 2013; Entpreneur of the Year -yrittäjäkilpailun Uudenmaan aluevoittaja 2012; Teollisuustaiteen liitto Ornamo kunniajäsen 2011, kultainen ansiomerkki 2011; Uudenmaaliiton palkinto Uudenmaan parhaana yrittäjänä 2011; Wall Paper ja Red hot desing-palkinto Kubo-kirkastusvalohoitolaitteelle 2010; Sisustusilmiö palkinto Habitare-messuilla 2009; kunniakirja työstä moniaistisuuden huomioimiseksi; vuoden näkövammainen yrittäjä 2004-2005.

  • Yrittäjäneuvos hakemuksen esityskirjat.
    Haastattelu 12.7.2024 Jukka Jokiniemi.

    Liisa Talvitie, 2019, Valoa ja varjoja – sokean elämäntarina, Tammi.

    Taivas+helvetti: 18 yrittäjää jotka saivat lähes kaiken + 3 jotka menettivät paljon, mutta selvisivät siitäkin, 2013, Puustinen, Terho, Mäkeläinen, Mika, One on One Publishing.

    Orno: valaisinmuotoilua, 2019, Karttunen, Leena, Mykkänen, Juri & Nyman, Hannele, Siltala.

    Suomalaisia valaisimia. 2012. Huusko, Anna-Kaisa, Järveläinen, Pekka, WSOY.

    Yrittäjäneuvos Jukka Jokiniemi: ”Suomen ainoa muotoilujohtaja, joka myöntää olevansa sokea” https://areena.yle.fi/1-61006105

    Ravistajat: 10 ohjetta menestykseen, 2014, Tikkanen, Josi, Kujala, Anssi, Parkkinen, Marko
    Suomen Yrittäjien Sypoint.

    Jukka Jokiniemi: Suomen palkituin valaisintehtailija on sokea, Kontkanen, Minna
    Suomen kuvalehti 97(2013): 8, s.54-57.

    Toikka, Virvamaria, ”Näkemätön toimitusjohtaja”, Fakta 33(2013): 1.

    Toimitusjohtaja Jukka Jokiniemi ei itse näe yrityksensä tuotteita, mutta se ei ole estänyt firman menestystä, Helsingin Sanomat 1.12.2018.

    https://innolux.fi/pages/tarina

    https://innotelli.fi/

    https://duunitori.fi/tyoelama/rohkeat-ratkaisut-jukka-jokiniemi

    https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/2929498

    https://www.ilmarinen.fi/ajankohtaista/blogit-ja-artikkelit/2021/sinnikkaasti-kohti-valoa/

    https://innolux.fi/products/lokki

    https://innolux.fi/products/senator-poytavalaisin-ruskea

    https://innolux.fi/pages/yki-nummi

    5.9.2024
    FT Tuomas Möttönen