Mantsinen Group Oy:n perustaja, toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja

Yrittäjäneuvos Veli Mantsinen (s. 1938)

Veli Mantsinen perusti veljensä Juhanin kanssa vuonna 1963 oman koneurakointiyrityksen. He ryhtyivät toimittamaan polttopuu- ja tukkikuljetuksia paikallisille metsäyhtiölle, lämmityslaitoksille ja meijerille. Kahden yrittäjäveljeksen ja yhden traktorin pienyrityksestä kasvoi kansainvälinen konserni Mantsinen Group, joka valmistaa maailman suurimpia materiaalinkäsittelykoneita ja tarjoaa logistiikkapalveluja. Perheyritys on arvostettu menestyvä kansainvälinen vientiyritys. Yritys on Liperin suurin ja se on koko Itä-Suomen suurimpia yrityksiä.

Veli Ilmari Mantsinen syntyi 23.9.1938 Värtsilässä. Mantsisten sukujuuria löytyy Hoilolasta noin 200 vuoden takaa. Velin varhaislapsuus oli vielä sota-aikaa. Vanhempansa korostivat yritteliäisyyden ja itsenäisen työnteon merkitystä elämässä. ”Luoja ei laiskoja elätä” oli tuttu lausahdus kotona. Maanviljelijäperheen lapsena Veli Mantsinen osallistui maatalon töihin. Hän kävi kansakoulunsa Kenraalinkylän koulussa. Perhe asui pienessä ja harvaan asutussa Kenraalinkylässä. Kylän maatalouskerhon kilpailuihin Veli osallistui lajeinaan pituushyppy ja kolmiloikka.

Veli Mantsisen opinnot jatkuivat Maamieskoulussa Siikasalmella. Isänsä Johannes Mantsinen antoi hänelle tehtäväksi etsiä perheelle uusi asuinpaikka. 20-vuotias Veli löysi sopivan paikan Liperin Salokylältä. Mantsisen kahdeksanlapsinen perhe muutti Pohjois-Karjalan Liperiin 1950-luvun lopussa. Siellä he aloittivat voimaperäisen maanviljelyn.

Yritystoiminta sai alkunsa 1963 Velin ja Juhanin (Jussi, s. 1948) koneurakointibisneksestä. Maatilan töihin hankitulle Porsche-merkkiselle traktorille piti keksiä muutakin käyttöä. Niinpä veljekset alkoivat urakoida klapi- ja tukkipuukuljetuksia ympäri Pohjois-Karjalaa. Traktoriurakoinnilla saatiin lisäansioita. Velin mukaan ”siihen puunajoon oli jonkinlainen polte.” Liperin kunnan kanssa tehdyn sopimuksen myötä polttopuita vietiin kunnan kiinteistöille. Veljekset urakoivat ensin maatilan nimiin. Toimintaa jatkettiin vuodesta 1974 lähtien nimellä Konevuokraus Veli-Jussi Ky.

Mantsiset saivat v. 1974 sopimuksen puulastien purkamisesta silloisen Enso-Gutzeitin Uimaharjun tehtaalle, joka perustettiin v. 1967. Toiminta laajeni logistiikkapalveluihin. Tukijalaksi muodostui Uimaharjun tehdas, jossa mm. purettiin vaunuja ja kuljetettiin puita.

Veli Mantsinen toimi alusta asti yrityksen toimitusjohtajana. Juhani Mantsinen vastasi puolestaan koneiden huollosta ja korjauksesta sekä osallistui tuotekehitykseen. Mantsinen oli logistiikkapalvelujen uranuurtajia. Yritys vastasi Enocellin Uimaharjun tehtaan puukentän operaatioista puun vastaanotosta kuorimon syöttöön. Logistiikkapalveluissa yritys alkoi kansainvälistyä. Mantsiset tekivät 1980-luvun alusta lähtien metsäkoneurakointia Ösan prosessoreilla ja kahdella Volvon ajokoneella.

Uimaharjun uuden tehtaan puunkäsittely käynnistyi vuonna 1992. Siitä alkoi Mantsisten liiketoiminnan voimakas kasvu. Urakointi laajentui sekä kotimaassa että ulkomaihin (Baltian maat ja Venäjä). Yritys teki merkittäviä investointeja. Yritys perusti Venäjälle useita tytäryhtiöitä ja ehti toimia pitkään maassa. Yritys lopetti vientitoiminnan Venäjän hyökättyä Ukrainaan v. 2022 ja myi kaikki Venäjän tytäryhtiönsä.

Kuljetus- ja Koneurakointi Veli Mantsinen Ky:n logistiikkapalveluiden ratkaisukonsepti (“malli Mantsinen”) otettiin ensimmäisen kerran käyttöön vuonna 1992 Enso-Gutzeit Oy:n Uimaharjun terminaalissa. Puuraaka-aineen käsittelyn prosessi perustui pitkälti Veli Mantsisen ideoihin ja se oli monilta osin uutta Suomessa.

Mantsinen teki 2000-luvun vaiheessa merkittävän strategisen valinnan ja ryhtyi koneen käyttäjästä myös koneen rakentajaksi. Liiketoiminta jakautui tämän myötä logistiikkapalveluihin ja materiaalinkäsittelykoneiden valmistamiseen.

Veli Mantsinen hahmotteli paperille ensimmäisen kuvan satamanosturista, joka muistuttaa paljon nykyistä materiaalinkäsittelykonetta. Hän näytti kuvaa saksalaisen perheyhtiön insinööreille, jotka olivat nauraneet, etteihän tuollainen kone edes pysy pystyssä. Veli päätti, että ”no me tehdään se itse”. Hän oli pohtinut jo pitkään oman konepajan perustamista. Toimintaa varten Veli ja Juhani Mantsinen perustivat 15.6.1998 Konepaja Mantsinen Oy:n.

Ensimmäinen kaivinkonepohjaisen koneen tilaus tuli vuonna 1998 Joensuun Laivaus Oy:n toimitusjohtaja Pentti Monoselta. Sopimus ensimmäisestä vientikoneesta Ruotsin Halmstadiin solmittiin seuraavana vuonna. Liperiin valmistui materiaalinkäsittelykoneiden tuotantotilat.

Mantsinen rakensi 2000-luvun alussa koneilleen kansainvälistä jälleenmyyjäverkostoa. Mantsiset saivat kymmenen vuoden kehittelyn jälkeen ensimmäisen materiaalikoneen maailmalle. Uuden sukupolven Mantsinen, jonka teknologiaan nykykoneet perustuvat, valmistui vuonna 2008. Markkinoille tuotiin ensimmäinen Mantsinen 200 HybriLift. Koneen ulottuvuus oli 34 metriä ja se pystyi nostamaan 15 tonnin kuorman. Mantsisen koneet ovat ekologisia: Mantsinen HybriLift® energiansäästöjärjestelmä vähentää energiankulutusta jopa 50 %. Ensimmäinen kone meni Koverharin satamaan Hankoon teräs- ja rautatuotteiden lastaukseen.

Mantsisen logistiikkatoimintaa harjoittanut Koneurakointi Mantsinen Oy kasvoi myös 2000-luvun alussa. Kotimainen logistiikkatoiminta oli vakaalla pohjalla ja ulkomaiset tytäryhtiöt toivat lisää tulosta. Vuodesta 2004 lähtien toimintaa on jatkettu nimellä Mantsinen Group Ltd Oy. Taloudellista asemaa paransi Ylämyllyn konepajan kiinteistön myyminen kiinteistösijoittajille huhtikuussa 2008.

Yrityksen liikevaihto ja työntekijämäärä ovat kasvaneet maailmantalouden suhdanteita myötäillen. Lama-aikoina yrityksen tulos on heikentynyt tilapäisesti. Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi ja sen aiheuttama maailmantalouden taantuma johti metsäteollisuuden tuotteiden kysynnän heikkenemiseen. Mantsisen logistiikkapalvelujen liikevaihto putosi 30 %, mutta materiaalinkäsittelykoneiden valmistuksen jopa 70 % taantuman syvimpänä vuotena 2009. Koko konsernin liikevaihdosta tuli logistiikkapalveluista peräti 72 %. Taantuma iski rajusti Mantsisen konepajaan. Konepaja toimi vuoden 2009 noin 40 % kapasiteetilla, mikä merkitsi noin kymmenen koneen valmistamista. Materiaalinkäsittelykoneiden valmistuksen liikevaihto laski lähes 70 % edelliseen vuoteen verrattuna.

Taantumasta huolimatta konepajalla panostettiin edelleen uusien mallien suunnitteluun. Syksyllä 2009 valmistui ensimmäinen Mantsinen 120R HybriLift materiaalinkäsittelykone. Kone oli kokonaan Mantsisen omaa suunnittelua. Tässä kuten aiemmassa 200-kokoluokan HybriLift koneessa on järjestelmä energian talteenottoon, uudistettu ohjausjärjestelmä sekä vaihtoehtoina diesel- tai sähkömoottori. Yrityksen toiminta on jatkanut kasvuaan 2010- ja 2020-luvuilla.

Mantsinen teki 2010-luvulla sopimuksen Metsä Groupin uuden Äänekosken biotuotetehtaan puunkäsittelyjärjestelmästä ja sen operoinnista. Metsä Fibre oli kutsunut kesällä 2014 Mantsisen mukaan työryhmään, joka suunnitteli Äänekosken suursellutehtaan puunkäsittelyä. Yritys työllistää Äänekoskella noin 50 työntekijää. Mantsisella on Rauman satamassa laitteiden kokoonpanoyksikkö. Sen kautta suuria laitteita voidaan kuljettaa Suomesta tilaajille meriteitse kokonaisina.

 

”Askeleet eteenpäin ovat olleet hyvän mittaisia, ja niitä on otettu monta.”
– Veli Mantsinen

Konepaja lanseerasi vuonna 2017 maailman suurimman materiaalinkäsittelykoneen, Mantsinen 300:n. Kone toi yritykselle uuden kasvuvaihteen. Ensimmäiset kaksi konetta toimitettiin Belgiaan. Vuonna 2019 lanseerattiin markkinoille Mantsinen 60.  Samana vuonna lanseerattin markkinoille myös Mantsinen 140. Mantsinen Group teki kesäkuussa 2023 yrityshistoriansa suurimman laitekaupan brasilialaisen paperi- ja selluyhtiö Suzanon kanssa, johon sisältyi 16 materiaalinkäsittelykonetta ja 25 työlaitetta.

Veli Mantsinen toimi yrityksen toimitusjohtajana vuoteen 2001 saakka, jolloin yrityksen toimitusjohtajaksi valittiin Ari Hakkarainen. Veli Mantsinen siirtyi hallituksen puheenjohtajaksi ja jatkoi tässä roolissa vuoteen 2017 saakka.

Hakkaraisella oli parinkymmenen vuoden kokemus kansainvälisestä kaupasta Assa-Abloyn palveluksessa. Mantsiselle hän tuli Joensuun Tiedepuiston johtajan paikalta. Insinööri Martti Toivanen aloitti yhtiön palveluksessa elokuussa 2010 varatoimitusjohtajana. Toivanen oli työskennellyt aiemmin Nokian Renkailla, Timberjackilla Lahdessa sekä John Deeren Joensuun tehtaan johtajana. Hän siirtyi vuoden 2011 alusta Mantsinen Group Ltd:n toimitusjohtajaksi. Hakkarainen jatkoi tämän jälkeen yhtiön hallituksen jäsenenä.

Kuudentoista vuoden tauon jälkeen yritys palasi takaisin Mantsisen perheen johtoon. Veli Mantsisen tytär EMBA Mia Mantsinen nimitettiin yhtiön hallituksen kokouksessa toukokuussa 2017 Mantsinen Group Ltd. Oy:n toimitusjohtajaksi. Mia Mantsinen oli lukioaikaan kesätöissä yrityksen talousosastolla, jossa näki, miten yritystä johdetaan ja sen taloutta seurataan. Lapsuudessa hän toimi apuna Uimaharjun ja Lehmon toimitilojen siivouksessa. Ennen toimitusjohtajaksi nousua hän oli valmistunut Helsingin kauppakorkeakoulusta kauppatieteiden maisteriksi ja ollut yli kymmenen vuotta perheyrityksessä töissä, talousjohtajana ja myynti- ja markkinointitiimin vetäjänä.

Sukupolvenvaihdoksen myötä Veli Mantsinen luovutti osuutensa Mantsinen Groupista kolmelle tyttärelleen Mia Mantsiselle, Mervi Mantsiselle sekä Meeri Juutilaiselle. Sukupolvenvaihdos saatiin päätökseen Veli Mantsisen 80-vuotispäivänä 23.9.2018. Juhani Mantsinen oli luopunut osuudestaan aikaisemmin. Hänen poikansa Mikko Mantsinen on yksi omistajista. Hän työskentelee Mantsisella kalustopäällikkönä ja toimii hallituksen varapuheenjohtajana.

Mantsinen Group Ltd Oy:n toiminta jakautuu kahteen liiketoimintadivisioonaan: materiaalinkäsittelykoneiden ja työlaitteiden valmistukseen sekä logistiikkapalveluihin. Yhtiö toimii puu- ja romukenttien sekä terminaalien toimintojen ulkoistuksissa. Materiaalinkäsittelykoneet valmistetaan Ylämyllyn tehtaalla. Mantsisen laitteet kulkevat Ylämyllyltä maailmalle maanteitse erikoiskuljetuksina. Yrityksellä on laaja palveluvalikoima aina konsultoinnista koulutuksiin, huoltoon ja varaosapalveluihin. Yrityksen pääpaikka on yhä Liperin Ylämyllyllä. Yritys on Liperin suurin työnantaja ja 50. suurimman joukossa Itä-Suomessa. Yritys on merkittävä työllistäjä myös Äänekoskella, Raumalla, Uimaharjussa ja Imatralla. Tulevaisuutta tuo yhtiön suurin investointi, jolla uusittiin Ylämyllyn tehdas vuosina 2019-2020.

Mantsinen Group on maailman tehokkaimmista materiaalinkäsittelykoneista tunnettu menestyvä kansainvälinen vientiyritys. Konsernin liikevaihto ylitti ensimmäistä kertaa 100 miljoonan euron rajan vuonna 2022. Vuonna 2023 liikevaihtoa oli yli 117 miljoonaa euroa ja sillä oli noin 370 työntekijää materiaalikäsittelykoneiden logistiikkapalveluiden alalla. Henkilöstömäärä on laskenut Venäjän Ukrainalle aloittaman hyökkäyssodan takia. Ennen hyökkäystä työntekijöitä oli lähes 600. Mantsinen ehti toimia Venäjällä lähes 25 vuoden ajan. Mantsinen valmistaa maailman suurimpia hydraulisia materiaalinkäsittelykoneita.

Veli Mantsiselle myönnettiin yrittäjäneuvoksen arvonimi marraskuussa 2020. Arvonimen saadessa hän oli yli 80-vuotias: hän on yhä vanhin tämän arvonimen saajista.

 

”Enhän minä ole ikinä ollut titteleiden perään, mutta onhan tämä mukava tunnustus tehdystä työstä. Yrittävät antaa parikymmentä vuotta sitten jotakin vastaavaa, mutta sen sain torpattua. Nyt olivat tyttäret tässä mukana, niin en voinut kieltäytyä.”
– Veli Mantsinen

Yrittäjänä Veli Mantsinen on ollut innovaattori ja keksijä. Hän on saanut aikaan merkittäviä parannuksia niin tavaroiden käsittelyprosessin kuin laitteiden toimivuudessa. Hänen kehittämillään menetelmillä on koko metsäteollisuuden tehdasalueiden puuraaka-aineen käsittely ja satamien tavarankäsittely muuttunut tehokkaammaksi. Samalla työturvallisuus on parantunut. Liperin kunnalle ja koko Pohjois-Karjalalle yrityksellä on ollut valtava taloudellinen merkitys. Mantsinen Group sai Vuoden Perheyritys -palkinnon vuonna 2020.

Veli Mantsinen harrastaa penkkiurheilua. Aikaa vievät myös rakennus- ja kehitysprojektit Ahvenisen kesämökillä.